Предговор към българското издание на “Креативният гений” на Питър Фиск

Sep 04

Питър Фиск смело навлиза из необятните дебри на творческото мислене с “Креативният гений” – книга за създаването и измислянето, история за фантазията и иновациите, изповед за практичното и гениалното. За книгата тепърва ще се говори много, а ние ви представяме прекрасния предговор, който Фиск написа специално за българското издание!

“Творческите сили, дизайнът и новаторското мислене са най-вълнуващите, основополагащи аспекти на бизнеса. Ние живеем в свят на идеи… свят, движен от въображението ни и новите възможности.

Българският пазар е един от най-виталните, млади и надеждни пазари в цяла Европа. През последните трийсет години се случват невероятни промени, които ще продължават все по-бързо – и на глобално, и на местно ниво; и технологично, и физически.

Промяната е възможност

Работейки с много български фирми, които вече са използвали „Работещият гений“, за да започнат да мислят по различен начин за стратегията си на действие, и са се осланяли на някои от нашите техники, като Innolab, за да придвижат своите нови идеи до пазара, разбрах предизвикателствата и възможностите, с които е характерен центърът на София, както и какво е да се състезавате на световната сцена.

Много от най-големите световни марки – от Burberry до „Хюго Бос“, от „Мис Сиксти“ до „Томи Хилфигер“, са горди, когато сложат на дрехите си етикет „Произведено в България“ като сертификат за добро качество.

Така или иначе обаче ние трябва да надскочим нивото на производството, защото истинската ценност се състои в това да си пълен с идеи и да измисляш нов дизайн, да участваш в новаторски процеси и бизнес модели.

Наздраве за хубавото българско вино!

От известното българско розово масло до фантастичните вина, красивите плажове по Черноморието и дълбоките гори – има страшно голям ресурс, върху който да се изградят чудесни български брандове. Както автентичното гръцко кисело мляко е пренесено по цял свят, преоткриването на румънската „Дачия“ през XXI век създава нова хубава марка коли, а класическата турска ракия е станала „Йени Реки“, предизвикателството е да превърнеш естествените си преимущества – богатства, ресурси, способности, страсти и идеи – в предизвикателни нововъведения за създаването на един нов световен ред. Творческата енергия и предприемачеството са част от нас, от нашето културно богатство, но могат лесно да угаснат, ако липсва организираност, процес за реализацията им и подкрепа. Новаторството не е просто един уъркшоп или култура. То има нужда от лидери, от стратегия, от сътрудничество и от подкрепа. То си е предизвикателство за целия ви бизнес.

Иновациите
предопределят нашия бъдещ успех

Обаче не стига само творчество… Ние имаме нужда от много повече от една добра идея… И дори – от хиляди добри идеи, за да можем да произведем успешно нововъведение. Такова, което да донесе значителен и печеливш растеж на бизнеса ни и благополучие за цялата ни нация.

„Креативният гений“ е моята пета книга – книгата, с която съм най-горд. Бях вдъхновен от Леонардо да Винчи и неговата невероятна способност да мисли различно – назад – към бъдещето, да свързва идеи от разнообразни места и да сътворява практични открития, базирани на налудничави идеи. Но също така ме вдъхнови работата ми с хората с различен бизнес. Хората, които правят така, че нововъведенията да се реализират.

Как да реализирате най-добрите си идеи

В България аз работя с GeniusEurope.com и партньори, ние предлагаме фантастична поредица мероприятия, практически консултации, базирани на творчески процес, какъвто е Innolab. Можете да прочете за процеса в тази книга. Използваме тази техника предимно на местните пазари, за да помогнем на новаторството в производството на продукти, в обслужването, в каналите за разпространение и бизнес моделите.

Започни да създаваш бъдещето си днес!

Обичам страстта, стаена в българската култура – и антична, и съвременна, въображението на хората, смелостта на бизнес предприемачите. И непрекъснато се вдъхновявам от новостите, които ни заобикалят навсякъде. Надявам се, че „Креативният гений“ ще ви вдъхнови да мислите по различен начин, да се възползвате от новите си възможности в един толкова бързо променящ се свят и да постигнете необикновени резултати.

Бъдете смели, бъдете предприемчиви, бъдете блестящи.

На добър час!
Питър Фиск


 

Leave a Reply


seven − 5 =