“Шадоус Фол” ПРЕЗ ОЧИТЕ НА Лидия Цекова…

Apr 19

Рубриката ни “През очите на…”, която започна с текст от преводача на “Слепоглед” Елена Павлова, продължава с откровените думи на Лидия Цекова, която казва: “Когато за пръв път разгърнах „Шадоус Фол” и прочетох първата страница, си казах: Това е моята книга!

 

 

Съществува град, където мечтите отиват, за да умрат. Място, където кошмарите свършват, а надеждата намира покой. Където всички истории стигат до своя край, всички дирения приключват и всяка изгубена душа най-после намира своя път към дома.

Саймън Ричард Грийн смята книгата за своето най-добро произведение досега. Любителите на фентъзи жанра вероятно са изчели повечето му произведения и ще разберат какво имам предвид, като кажа, че това е самата истина.

В “Шадоус Фол” има по много за всекиго – послания ще разчетете буквално на всяка страница. Фантастика, фентъзи, реалност, измислици, вярата в Бог, в доброто, любовта, приятелството, фанатизма, Дявола, злото…

Когато започнах да чета – а изчетох книгата на един дъх – се върнах в детството, когато с приятелите мечтаехме да живеем сами на някой остров, където да съществуват само добро, вярност, любов, разбирателство и т. н. – детски му работи. Мислех си, че съм се отказала от мечтите си за светло бъдеще на тази моя средна възраст, но изведнъж се оказа, че не съм се предала. А как иначе, нали си живея в България? Ако пък някой от читателите се е поотказал от тях, бих го посъветвала да поизбяга от нашия изтерзан и разкъсван земен свят, защото именно тук му е мястото, ако е предпочел бягството. Ето, „Дим да ме няма…” с „Шадоус Фол” в ръка по пътищата, по света, по автобусите (четях я навсякъде) Уверявам ви, че на всяка страница ще откриете нещо от себе си и колкото повече сте пораснал и помъдрял, а защо не и поостарял, толкова повече мъдрости, изходи и упования ще откривате. Е, ако сте от последните, ще ви дойдат малко в повече кръвопролитията, но какво пък толкова, погледнете откъм приказната страна, откъм библейските истини – злото е заложено у всекиго, съзираме го всеки ден. Иска се толкова малко, за да го преборим. Е, именно там е въпросът – как? Ами… лесно: нека започнем със себе си! Първа крачка – поемаме книгата в ръце с вярата, че тя ще ни върне към радостните мигове от детството и по-нататък, и постепенно ще повярваме, че хубавото и доброто си е тук, само трябва да го потърсим. Дори ще ни се прииска да се сражаваме за него заедно с героите. Важно е обаче как; най-добре с любов и вяра – към всеки и към всичко. Е, малко е трудничко, но пък си струва всеки един миг.

Към по-младите, дори и към тийнейджърите (о, каква тежка възраст и участ!): насладете се на фентъзито, което си е предимно ваша територия, не забравяйте, че знаете най-добре, все още имате свежа връзка с вашата прекрасна душа. Ако пък сте я поизгубили, поразтърсете се още повече из страниците на тази удивителна книга. И не забравяйте, че живеем в една наистина модерна епоха, в която светът е ваш. Е, пак с много работа. И с много четене…

В Шадоус Фол може да намерите възмездие или да получите прошка, да откриете стари приятели или врагове от детството, любов и надежда… или пък втори шанс.

 

 

Вижте и първото читателско ревю в Книголандия!

8 comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. “Принцът на мъглата” ПРЕЗ ОЧИТЕ НА Светла Христова… | Издателство "Изток-Запад" - [...] ни “През очите на…”, в която вече писаха Лидия Цекова и Елена [...]

Leave a Reply


three + = 6