Библиотека “Гравитация” – с поглед към модерната българска проза

Mar 27

Print     

   В издателство “Изток-Запад” обожаваме предизвикателствата и сме го доказали неведнъж с книгите си. Затова и с гордост ви представяме новата ни библиотека “Гравитация”, чието лого (дизайн: Деница Трифонова) ще краси кориците на книги с модерна българска проза – тази толкова противоречива област, в която без съмнение имаме както страхотни таланти, така и откровени графомани.

    Вярваме, че в България има чудесни млади – и не толкова млади – автори, които заслужават своя шанс, както и не по-малко важното – насърчение да се развиват и да пишат по-добри и сериозни творби. На фона на всеобщата криза около ни снижаването на читателските вкусове може да изглежда като нещо пренебрежимо, но всъщност вещае още по-големи проблеми в бъдното. Писателите и техните книги са били и ще бъдат точен лакмус, който ясно показва състоянието и вещае бъдното на един народ и неговите ценности. Заложи на масовото, на безличното, на лековатото – и ще пожънеш грижи и проблеми. Рискувай с различното, със смелото, с отличаващото – и ще има надежда за по-добро бъдеще. Да, не е сигурно – но поне ще си опитал. И затова си заслужава.

    Създател и редактор на поредицата е Христо Блажев, професионален читател и редактор в издателство, познат и със своя блог Книголандия. Той сподели, че има огромното желание логото на библиотека “Гравитация” да стане запазена марка за модерни, интересни и предизвикателни автори, които обаче остават здраво стъпили на земята – точно според името на поредицата. За момента, допълва Христо, се предвиждат по 12 книги на година, но всичко зависи от качеството на ръкописите – ако има добри, може и да са повече, ако няма достойни кандидати, ще са по-малко.

   Първите автори от библиотека “Гравитация” ще бъдат Боримир Дончев с историческия епос “Самира”, Диана Петрова със затрогващия роман “Ана” и Христо Кърджилов със сборник разкази. Очаквайте допълнителна информация за тях.

Leave a Reply


− two = 5