Зомби войната се разширява неудържимо

Nov 11

Against Zombies

 

   Пет години след излизането си от печат книгата на Макс Брукс “World War Z”, която в момента се превежда за “Изток-Запад”, премина границата от един милион продадени копия, съобщават от Crown. С времето търсенето на трилъра, разказващ за десетгодишната Трета световна война, водена срещу ордите на зомбитата, се увеличава, свързано с разгаряващата се лудост около снимките на филма по нея, чиято премиера е насочена за декември 2012 г.

   Докато чакаме Адриан Лазаровски да преведе книгата, ви представяме ревю за нея, написано от Ясен Велчев, който я е прочел в оригинал: .image

    „За Макс Брукс научих преди година или две, когато попаднах на аудио-книгата „The Zombie Survival Guide“. Ако трябва да съм честен, преслушах няколко от главите набързо и не взех материята много насериозно, а и освен това не бях голям фен на зомби жанра.

   Това обаче се промени със следващата му книга: „World War Z: An Oral History of the Zombie War“. Имах възможността да прочета оригиналното издание на произведението и с ръка на сърцето мога да кажа, че ме държеше в плен до последната си страница.

    “World War Z” представлява хронологично събрани разкази и интервюта на очевидци на 10-годишната световна война със зомбитата. Отделните истории са кратки, но наситени с факти, подробости, безценни данни за случилото се. Немалко от тях оставиха у мен копнеж да узная още от съдбата на оцелелите, но без да оставят онова така неприятно чувство за незавършеност. Самият текст е представен като сборник от интервюта, които не са влезли в официалния доклад на разказвача, съставен за ООН. В произведението ще намерите много за човешките емоции, политиката и… зомбитата, естествено. „World War Z“ не е прекалено дълга или прекалено кратка, въпреки, че бих се радвал да прочета повече за някои от персонажите на Брукс.

  image Макс Брукс ни запознава с гледните точки и преживяванията на най-различни хора по време на Кризата – от сляп японски hibakusha (оцелял след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки), през новоназначения американския вицепрезидент до китайския адмирал Xu Zhicai и ядрената му подводница. Разказите на очевидците ще ви разходят по цялото земно кълбо – Куба, Северна и Южна Корея, Китай, САЩ, „коридора“ с кучета на Израел, планини, изолирани островчета и къде ли още не. Всяка една от историите рисува част от щрихите на цялата постапокалиптична картина.

    На доста места в интернет ще попаднете на сравнението с „Добрата война” на Стъдс Търкъл, което е неизбежно поради избрания от автора подход към представянето на сюжета.

    Едно от нещата, които ме вълнуваха силно, но не бяха засегнати достатъчно в книгата, беше самият произход на вируса, отговорен за „зомбирането“ на човечеството. Въпреки това, Брукс описва много от начините, по които заразата се разпространява по целия свят и съм готов да преглътна липсата на горното.

    Ако някой ме накара да избирам между нашумелия напоследък сериал „The Walking Dead” и книгата на Брукс, изборът ми ще попадне върху второто, без да се замисля. Препоръчвам това четиво на всички, дори на тези с предразсъдъци към зомби жанра (като мен)”.

image

10 comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Откъс от „Z-та световна война”! | Издателство "Изток-Запад" - [...] – откъс от „Z-та световна война” на Макс Брукс (ревю): феноменалният бестселър, който разказва за [...]

Leave a Reply


5 + five =