Даниъл Голман и “Екологичната интелигентност”

Apr 18

image   

Даниъл Голман едва ли има нужда от представяне – неговата “Емоционалната интелигентност” е отдавна изчерпана у нас, а в момента я подготвяме с изцяло нов превод, който да отговори адекватно на вашите очаквания. Издадохме и “Новата социална интелигентност”, приета много добре от читателите, както подобава на автор от този ранг. До седмица-две ще ви представим и последната му книга – “Екологичната интелигентност”, от която може да прочетете кратък откъс:

 

    …Преди бяхме обсадени от послания, предупреждаващи за сериозните опасности от глобалното затопляне и токсините във всекидневно използвани предмети, както и с настоявания, че трябва да променим нещо, преди да стане твърде късно. Един от вариантите на този досаден списък е до болка познат: все по-високи температури, по-жестоки урагани, изпепеляващи суши, необятни безплодни земи в едни райони и нестихващи дъждове в други. Някои предричат ескалиране на недостига на храна и вода през следващото десетилетие, или виждат в урагана „Катрина” в Мексиканския залив предвестник за евакуации на още градове по земното кълбо поради бедствия.

   Според друг хор от поддръжници на тези предупреждения, който с всеки изминал ден става все по-силен, създадените от човека химикали в предметите на бита бавно тровят нас и нашите деца. Тази проникваща навсякъде токсичност не е само заради оловото в играчките. Тези гласове предупреждават, че компонентите, използвани за подсилване или омекотяване на пластмасите изпускат канцерогени във всичко – от торбичките за системи на пациенти в болниците до надуваемите възглавнички за плуване; химическите омекотители в червилата представляват друга опасност за здравето, мониторите на компютрите изпускат един вид токсин, докато принтерите излъчват облаци друг. Светът, който сме създали, изглежда, произвежда химически бульон, който бавно замърсява нашия организъм.

   Всички тези предупреждения посочват единодушно за виновници теб и мен. Човешката дейност се оказва основният двигател на разрастваща се криза, която създава сериозна заплаха за твоя и моя живот.

   Заедно сме замесени в дейности, застрашаващи екологичната ниша, заета от човешкия живот. Продължителната инерция от нашите действия в миналото все така ще се усеща след десетилетия, а дори и след векове. Токсичните химически съединения, които проникват във водата и почвата, както и образуването на парникови газове, ще вземат своя данък в следващите години.

   Този катастрофален сценарий може лесно да предизвика чувство за безнадеждност и дори отчаяние. В крайна сметка нима всеки от нас би могъл да противодейства на мощното цунами, предизвикано от човешката дейност?

   Колкото по-рано престанем да подсилваме приливната вълна, толкова по-малки ще са щетите, причинени от нея. Ако изследваме по-внимателно нашата роля в замърсяването на планетата, ще намерим ключови точки, където прости и постепенни промени могат да спрат и дори да обърнат посоката на нашия принос към този катаклизъм.

   Като индивидуални потребители ние сме ограничени при избора си сред произволен набор от продукти, определен от твърде отдалечените едно от друго във времето и пространството решения на инженери технолози, химици и изобретатели от всички области. Ние имаме илюзията за избор, но само в условията, диктувани от тези невидими ръце.

   От друга страна, при възможността да правим избор, основан на пълна информираност, властта се прехвърля от този, който продава, върху този, който купува: майка в квартален магазин, снабдител на магазин или институция, или бранд мениджър. Ние ставаме ковачи на своята съдба, вместо нейни пасивни жертви. В магазина ще гласуваме със своите пари.

   По този начин ще се създадат нови условия в конкуренцията между компаниите, предлагащи бъдещите типове стоки. Тези информирани избори ще създадат други принципи на работа за днешните инженери, химици и изобретатели. Аз твърдо заставам зад мнението, че това влияние върху пазара ще породи нуждата от поредица от нововъведения, всяко от които е предприемаческа възможност. По този начин, подобрявайки своя екологичен разум, ще създадем условия за бум, стимулиращ положителни промени в производствените процеси, от които зависи всичко, което купуваме. Шоковете за глобалната икономика, като този с цените на петрола, създават синергизъм с търсенето на екологични подобрения чрез радикално пренасочване на разходите, стимулирайки по този начин спешната нужда от откриване на успешни алтернативи.

   След като контролът на данните се премества от продавачите към купувачите, би било добре компаниите предварително да се подготвят за промените в това море от информация. Практическото правило, с което бизнесът работеше през последния век – по-евтиното е по-добро, бе заместено от нова мантра за успех: по-добро е хранителното, здравословното, а също и хуманното. Сега знаем с по-големи детайли как да изпълним тази мантра…

Leave a Reply


4 × four =